Vilela

Standing on a promontory, with a unique view of its surroundings, is the Vilela school. Like a temple, this building has a strong presence in the built environment, giving it structure and a point of reference.
Given the location and its prominence in the landscape, the design of this school was influenced by a desire for transparency. It was therefore designed as a glass body that is dominated by a sinuous roof, which simultaneously unifies, integrates and characterises the entire structure.
With its strikingly dramatic design, this school represents the search for a degree of de-materialisation of the structure. This is achieved through the use of glass, which creates a flexible, almost graphic line of light and shadow that typifies the entire façade of this school.
It has its own language that veers away from a need for consensus and passiveness. The aim is to achieve a school that stands out, an active space that is open to participation and change, thus stimulating, developing abilities and awakening feelings. It is a flexible space, open to the local community and their future appropriation of it.

Localização . Location
Vilela | Paredes

Projeto . Project
2009_2010

Dono da Obra . Client
Câmara Municipal de Paredes

Arquitetura Coordenação . Architecture’s Coordination
Nuno Lacerda Lopes

Arquitetura Colaboração . Architecture Colaborations
CNLL | Márcia Areal, Vanessa Tavares, Hélder Lopes

Especialidades . Specialties
CNLL | Central de projetos, IPC, Ac + Coger

Área do Lote . Lot Area
10.440 m2

Área Bruta de Construção . Gross Building Area
3.597 m2

Simulações 3D . 3D Simulations
CNLL

Maqueta . Model
CNLL

Fotografia . Photography
Fernando Guerra