Casa Rubiães

Located in the Paredes de Coura municipality, the house stems from the desire to recover an existing ruin on the north of the site.
It is formed by two volumes that create a central square: one emerges from the pre-existing structure, following its form and materials; the other responds to the need to comply with the programme established by the client, extending longitudinally along the east boundary of the site, with a different language, setting itself apart from the ruin.
A clear expression of functionality, the house generates a diversity of spaces that relate to the existing structure without disturbing it. On one hand, there are occasional openings in the thick granite walls that evoke the existing structure and, on the other hand, the large window panes of the new building conquer the surrounding landscape and permit the building to be part of it.
Access to the house is through a central outdoor courtyard and through a markedly lower-height entrance hall, an articulation element that organizes the programme into the two buildings: in one, the kitchen and the living, adjusted to the uneven terrain; in the other, the bedrooms.
Granite and plaster are the materials of choice, coexisting peacefully in mutual respect of the new for the old.

Localização . Localização
Paredes de Coura

Projeto . Project
2000_2003

Arquitetura Coordenação . Architecture’s Coordination
Nuno Lacerda Lopes

Arquitetura Colaboração . Architecture Colaborations
CNLL | Natália Rocha, Augusto Rachão, Maria João Venâncio, Ana Maria Viana, Paula Araújo

Especialidades . Engeneering
CNLL

Área do Lote . Lot Area
2.406,00m2

Área Bruta de Construção . Gross Building Area
1.222,28m2

Fotografia . Photography
Nelson Garrido