Casa Paramos

This house is located in the parish of Paramos in Espinho, and stands on a long, narrow, irregular-shaped site.

The final layout shows the house as a set of volumes. The house consists of two separate blocks, separated by a continuous opening for light in the roof that highlights and defines each one. This opening continues all the way to the design of the exterior elevations, stressing the idea of a cut and defining an interior path of crossing and distribution, in an interplay of opaque and glazed surfaces, accommodating the programme content in an elaborate volumetric composition. Key features are the elevator shaft, which is a vertical composition element, and the main entrance, which recedes into the junction of the two façades.

The programme is distributed over two floors and a basement. The ground floor is designed to accommodate the social areas and is extended to the outside by means of large glazed areas. The bedrooms and other private areas are on the upper floor. Large glazed areas and balconies are favoured here. They were designed to provide contact with the outside and to embrace us with a view of the surrounding world. The basement accommodates the technical and support areas.

Interior areas are spacious and their clear functionality suggests and encourages the new ways of living, where versatility is the watchword.

Localização . Location
Paramos, Espinho

Projeto . Project
2003_2012

Arquitetura Coordenação . Architecture’s Coordination
Nuno Lacerda lopes

Arquitetura Colaboração . Architecture Colaborations
CNLL | Natália Rocha, Augusto Rachão, Ana Maria Viana, Maria João Venâncio, Ângelo Monteiro

Especialidades . Engeneering
CNLL

Área do Lote . Lot Area
1.988,00 m2

Área Bruta de Construção . Gross Building Area
783,00 m2

Simulações 3D . 3D Simulations
CNLL

Fotografia . Photography
Nelson Garrido