Casa Antunes

This single family housing was developed within the limits outlined in the initial sketch. The daring volumetric composition is formed by an apparently closed volume that rests on a base and a plan that intercepts it. This volumetric arrangement is emphasized by the use of different materials: stone and wood, which respectively compose the upper volume/wall and the recessed lower floor.
This closure from the street is contradicted by the opening to the inner side of the lot. In terms of programmatic distribution, the space is divided between ancillary areas (basement), social areas (ground floor) and private areas (1st floor). The upper volume, with a single slopped roof, rises above the street emphasizing its dimension and creating a dynamic volumetric composition, with tension and, simultaneously, stability in the composition of its forms.

Localização . Location
Anta, Espinho

Projeto . Project
1999_2004

Arquitetura Coordenação . Architecture’s Coordination
Nuno Lacerda Lopes

Arquitetura Colaboração . Architecture Colaborations
CNLL Augusto Rachão, Ana Viana, Ana Luísa Teixeira, Maria João Venâncio

Especialidades . Engeneering
CNLL

Área do Lote . Lot Area
555,00 m2

Área Bruta de Construção . Gross Building Area
304,00 m2

Simulações 3D . 3D Simulations
CNLL

Fotografia . Photography
Marcos Oliveira